Contactlens discomfort

Zachte contactlenzen zijn over het algemeen comfortabel vanaf het eerste gebruik. Contactlens discomfort komt voor, maar is meestal eenvoudig te verhelpen.

Wat veroorzaakt contactlens discomfort
Contactlens discomfort kan optreden om verschillende redenen. Om contactlenzen te laten werken zoals verwacht, is het belangrijk ze goed te verzorgen volgens het onderhouds- en vervangingsschema. Deze richtlijnen helpen om je ogen gezond te houden en comfortabel contactlenzen te dragen. Als ze niet worden opgevolgd, kunnen zich problemen voordoen met zicht, comfort en andere veiligheidsthema’s.

Symptomen van contactlens discomfort
U moet er rekening mee dat de volgende problemen kunnen optreden:

 • Steken in de ogen, branderigheid, jeuk (irritatie), of andere pijn aan de ogen
 • Comfort is minder dan toen de lens voor het eerst op het oog werd geplaatst
 • Abnormaal gevoel van iets in het oog  te hebben (vreemd voorwerp, zandkorrel gevoel)
 • Overmatig tranen van de ogen
 • Ongebruikelijke oogafscheidingen
 • Roodheid van de ogen
 • Minder scherp gezichtsvermogen (slechte gezichtsscherpte)
 • Wazig zien, regenbogen of halo's rond voorwerpen
 • Gevoeligheid voor licht (fotofobie)
 • Droge ogen

Als u een van bovenstaande symptomen bemerkt: verwijder onmiddellijk uw lenzen.

Als het ongemak of probleem voorbij is, kijk dan goed naar de lens. Is de lens op enigerlei wijze beschadigd? Plaats de lens dan niet terug op uw oog. Doe de lens in de lenshouder en raadpleeg uw contactlensspecialist. Is de lens vies, zit er een wimper op of ander vreemd voorwerp? Of is het probleem opgelost en lijkt de lens onbeschadigd? Reinig, spoel en desinfecteer de lenzen dan grondig en breng ze opnieuw in. Als na het inbrengen het probleem aanhoudt, moet u onmiddellijk de lenzen verwijderen en uw contactlensspecialist raadplegen.

Als een van de bovenstaande problemen zich voordoet, kan sprake zijn van een ernstige aandoening zoals een infectie, een hoornvliesulcus, neovascularisatie of iritis. Doe de lens niet in en zoek onmiddellijk een professionele diagnose en snelle behandeling om ernstig oogletsel te voorkomen.

Behandeling van contactlens discomfort
Zorg ervoor dat u de adviezen van de fabrikant opvolgt, uw lenzen steeds schoonmaakt als u ze gebruikt en ze vervangt volgens het schema dat uw contactlensspecialist u heeft aanbevolen. Dit is de beste manier om ervoor te zorgen dat uw lenzen comfortabel en uw ogen gezond blijven.

1. Slechte passing
De omvang en vorm van uw oog zijn uniek. Dit zou ook moeten gelden voor uw contactlenzen. Uw contactlensspecialist voert een aantal metingen uit om er zeker van te zijn dat uw contactlens goed past, maar soms lukt dit niet helemaal.

 • Symptomen: het gevoel een vreemd voorwerp in het oog te hebben, lichte pijn of irritatie, roodheid, schommelingen in zicht.
 • Behandeling: vertel het uw contactlensspecialist – die zal uw ogen en de lenskeuze opnieuw beoordelen om te komen tot een betere pasvorm. Dit is belangrijk omdat slecht passende lenzen het oppervlak van het hoornvlies kunnen beschadigen.

2. Droge ogen en contactlenzen
Mensen met droge ogen produceren niet genoeg traanvocht om hun ogen vochtig en gesmeerd te houden. Dit zorgt voor discomfort bij het dragen van contactlenzen. Droge ogen kunnen erfelijk bepaald zijn (geassocieerd met een aantal medische aandoeningen) of verworven (gekoppeld aan risicofactoren zoals roken, computergebruik, cafeïne, bepaalde medicijnen en nog veel meer).

 • Symptomen: vermoeide ogen, droge ogen en discomfort.
 • Behandelingen: uw oogarts of contactlensspecialist kan een smerende/bevochtigende oogdruppels aanbevelen. Bevochtig uw zachte contactlenzen tijdens het dragen met bevochtigende druppels, om uw ogen te kalmeren en droogheid van de lens en discomfort te beperken. Het is belangrijk om druppels te vinden die compatibel zijn met uw contactlenzen.

 

3. Milieu-allergenen
Uw ogen kunnen geïrriteerd raken als er grote hoeveelheden milieu-allergenen zijn zoals stof of huidschilfers. Deze allergenen kunnen zich hechten aan het lensoppervlak, waardoor irritatie optreedt.

 • Symptomen: roodheid, irritatie, droogheid.
 • Behandelingen: frequente reiniging is cruciaal voor het verwijderen van elke vorm van aanslag die zich verzamelt op de lenzen. Als de problemen aanhouden, kan het overstappen naar daglenzen en dagelijks een paar schone lenzen gebruiken een oplossing bieden. Als seizoensgebonden allergieën van invloed zijn op uw ogen, verwijder dan eerst uw contactlenzen voordat u een oogdruppel inbrengt speciaal voor gebruik met contactlenzen. Wacht vervolgens 15-20 minuten voordat u de lenzen weer inzet.

 

 

4. Onderliggende aandoeningen
Irritatie in uw ogen hoeft helemaal niet te worden veroorzaakt door uw contactlenzen. Als uw ogen rood worden, opzwellen of als sprake is van oogafscheiding, dient u direct een contactlensspecialist te raadplegen. Uw symptomen kunnen het gevolg zijn van een infectie of onderliggende ziekte en dient dan zo snel mogelijk te worden gediagnosticeerd en behandeld. Draag geen contactlenzen wanneer u een ooginfectie heeft of als u bepaalde medicijnen gebruikt op of rond uw ogen.

Online Beratung - form

Online Beratung - page