Ontstoken traanbuisjes

Ontstoken traanbuisjes, of dacryocystitis, is een ontsteking van het traandrainagesysteem in een of beide ogen die overmatig tranen veroorzaakt en soms roodheid en afscheiding. Zonder dat er allergieën, verkoudheden of andere problemen zijn. Dit kan gebeuren op elke leeftijd, maar het is een typische klacht bij baby's – één op de drie overkomt het.

Wat veroorzaakt ontstoken traanbuisjes
Bij volwassenen begint de infectie als de traanbuis wordt geblokkeerd, soms als gevolg van het natuurlijke groeipatroon van omliggende beenderen. Hun groei vernauwt de traanbuisjes, zodat een Verstopping ontstaat waardoor bacteriën de kans krijgen zich op te hopen en geleidelijk te groeien. Veel baby's worden geboren met een membraan in de traanbuis die niet opengaat of te smal is om tranen door te laten. Dit is een typisch probleem waar de meeste kinderen voor hun eerste verjaardag overheen groeien. Blijft het probleem echter bestaan, dan wordt een kleine en over het algemeen pijnloze chirurgische ingreep uitgevoerd om het kanaal te openen (meestal duurt dit vijf minuten en wordt gedaan in de spreekkamer van uw arts).

Symptomen van ontstoken traanbuisjes
Naast het observeren van de typische roodheid, zwelling en het overmatig tranen kan een contactlensspecialist andere tests uitvoeren om de aandoening vast te stellen. Zoals druk uitoefenen bij het sinusgebied om afvoer door de traanbuisjes te bewerkstelligen, naast kleurstoftesten waarbij een gekleurde vloeistof door de traanbuizen wordt geleid om te zien of ze open zijn. Symptomen van geïnfecteerde traanbuisjes zijn onder andere:

  • Rode ogen en oogleden
  • Oogontsteking
  • Overmatig tranen
  • Oogafscheiding
  • Koorts

Behandeling van ontstoken traanbuisjes
In de meeste gevallen zijn orale antibiotica de behandeling van eerste keus bij geïnfecteerde traanbuizen. Ze werken snel en effectief, meestal is het opruimen van de infectie een kwestie van dagen. In bepaalde gevallen waarin de infecties niet reageren op antibiotica, kan een operatie worden geadviseerd. Hierbij worden de traanbuisjes opengemaakt of omliggende botten die de traanbuisjes vernauwen verwijderd.

Online Beratung - form

Online Beratung - page