Troebelingen en lichtflitsen

Troebelingen zijn kleine vlekken, stippen, lijnen of vormen in uw gezichtsveld die lijken te drijven voor het oog. Het lijken misschien ver verwijderde objecten, maar het zijn eigenlijk de schaduwen van cellen en vezels in het glasvocht ofwel het gelachtige deel van het oog. Troebelingen zijn meestal geïsoleerde verschijnselen en een volkomen normaal onderdeel van het zien. Echter: als ze steeds vaker voorkomen en samengaan met lichtflitsen – uitbarstingen of strepen van licht vergelijkbaar met de ‘sterretje’ die je kunt zien na een klap op het hoofd – kan dit een teken zijn van een dreigende netvliesloslating. Dit is zeer ernstig en moet worden onder de aandacht worden gebracht van een oogarts of optometrist.

Wat veroorzaakt troebelingen en lichtflitsen
Het glasvocht kan krimpen en kleine klontjes vormen in het oog. Deze klonten werpen schaduwen op het netvlies en de daaruit voortvloeiende vormen en verschijnselen worden aangeduid als troebelingen. Soms blijft het glasvocht tijdens het krimpen gedeeltelijk vastzitten aan het netvlies, en trekt het hieraan. De beweging van de zenuwcellen van het netvlies die hiervan het gevolg is, kan lichtflitsen veroorzaken.

Symptomen van troebelingen en lichtflitsen
Troebelingen:

  • Zichtbare verschijning van zwarte vormen en lijnen
  • Meestal sliertachtige vormen die vrijwel onmiddellijk verdwijnen

Lichtflitsen:

  • Zichtbare uitbarstingen of strepen van licht 
  • Kan één uitbarsting zijn in één gebied, of meerdere over een groot gebied


Behandeling van troebelingen en lichtflitsen
Meestal wijzen troebelingen niet op iets dat schadelijk is. Even naar boven of naar beneden kijken, kan eenvoudigweg voldoende zijn om ze uit uw gezichtsveld te verwijderen. Echter: als zij vergezeld gaan van lichtflitsen kan dit een teken zijn van netvliesloslating, een serieuze aandoening die kan leiden tot ernstig verlies van het gezichtsvermogen. Om die reden krijgt iedereen die lichtflitsen ziet het advies onmiddellijk een onderzoek te plannen bij hun oogarts of optometrist.

Online Beratung - form

Online Beratung - page