Staar bij baby's

Normaal gesproken worden baby's geboren met een transparante lens in elk oog. De lens projecteert objecten op het netvlies en brengt ze in beeld, waardoor het mogelijk is voor het oog om te zien. Maar in plaats van met een transparante lens, worden sommige baby's geboren met een melkachtige witte lens, die te troebel is om te kunnen scherpstellen op voorwerpen. Deze aandoening noemen we staar (cataract). De troebele lens houdt licht tegen dat op weg is naar het netvlies, waardoor beelden en objecten niet kunnen worden gezien. In zeldzame gevallen ontwikkelen kinderen staar in de eerste paar jaar van hun leven.

Wat veroorzaakt staar bij baby's
Erfelijkheid is de meest voorkomende oorzaak van staar bij baby's en jonge kinderen. De laatste jaren zijn andere oorzaken gevonden. Wanneer moeders bijvoorbeeld tijdens de zwangerschap rodehond krijgen, kan hun kind worden geboren met staar in een of beide ogen, of kan het snel staar ontwikkelen na de geboorte. Nog enkele andere infecties kunnen leiden tot staar bij de geboorte – uw oogarts of huisarts is mogelijk in staat u te helpen de oorzaak vast te stellen.

Behandeling van staar bij baby's
Staar bij pasgeboren baby's moet zo vroeg mogelijk worden aangepakt, bij voorkeur binnen de eerste drie maanden van het leven, omdat een verstoord zicht hen kan hinderen bij belangrijke fasen van hun ontwikkeling. De chirurgische procedure voor staar bij baby’s lijkt veel op die voor volwassenen. Ook bij hen wordt de aangetaste lens uit het oog verwijderd. Afhankelijk van de leeftijd van uw baby en diens oogontwikkeling, kan de chirurg een nieuwe, plastic lens implanteren om de originele te vervangen. Als de ogen van de baby zich nog niet volledig hebben ontwikkeld, zal uw baby een bril of contactlenzen nodig hebben om te zien. Het is moeilijk voor een baby om elke dag een bril te dragen, zodat veel artsen kiezen voor contactlenzen als een veiligere en meer praktische oplossing na een staaroperatie.

Online Beratung - form

Online Beratung - page