Leeftijdsgebonden macula degeneratie

Terwijl de inname van oogvitaminen een effectieve manier is om uw gezichtsvermogen te helpen behouden en uw ogen te beschermen, zijn er een aantal risicofactoren die u niet in de hand heeft. Maar u dient zich er wel van bewust te zijn. Wees u bewust van de risico’s

 • Leeftijd – volgens de deskundigen is leeftijd de belangrijkste risicofactor voor LMD. Op de leeftijd van 50 jaar loopt u slechts 2% risico, maar dat cijfer schiet omhoog naar bijna 30% op de leeftijd van 70 jaar.
 • Familiegeschiedenis – met een directe bloedverwant die LMD heeft, loopt u een groter risico om de ziekte ook te ontwikkelen.
 • Geslacht – vrouwen kunnen gevoeliger zijn voor de ontwikkeling van LMD dan mannen.
 • Ras – Mensen van het blanke ras lopen een grotere kans om aan LMD te gaan lijden.

Minimaliseer uw risico van LMD

 • Let op uw cholesterol – mensen met een verhoogd cholesterolgehalte in het bloed kunnen een verhoogd risico hebben. Hebt u een verhoogd cholesterol? Werk samen met uw arts om het omlaag te brengen.
 • Houd uw bloeddruk laag – een slechte bloedcirculatie als gevolg van hoge bloeddruk en andere hartgerelateerde aandoeningen, kunnen de bloedstroom naar de ogen verlagen en bijdragen aan de progressie van LMD. Is bij u een hoge bloeddruk vastgesteld? Vertel dit dan uw oogarts.
 • Stop met roken – hier is nog een reden om te stoppen. Roken kan het risico van LMD verhogen.
 • Eet een goed uitgebalanceerd dieet – onvoldoende inname van antioxidanten, consumptie van alcohol en verzadigde vetten kunnen vrije radicalen reacties in gang zetten die de macula kunnen schaden. Bescherm uzelf in de zon – draag een zonnebril. Een significante, cumulatieve blootstelling van het oog aan licht kan het risico van LMD vergroten.

Symptomen van LMD
In de vroege stadia blijft LMD grotendeels onopgemerkt en kan het alleen worden opgespoord door middel van een oogonderzoek met verwijde pupillen, dat ophoping van drusen aan het licht kan brengen. Echter: als de ziekte vordert, kunnen drusen afbreuk doen aan het vermogen van visuele cellen om vitale voedingsstoffen naar de macula te transporteren. Dit leidt tot merkbare symptomen, waaronder:

 • Wazig zien
 • Een donker of leeg gebied in het centrale deel van het gezichtsveld
 • Vervorming van rechte lijnen

Behandeling van LMD
Omdat het perifeer zicht niet wordt beïnvloed, zetten veel mensen met droge LMD hun normale levensstijl voort met low vision optische hulpmiddelen, zoals loepen. Natte LMD wordt behandeld met injecteerbare medicijnen en/of laserchirurgie waarbij de lekkende bloedvaten worden afgesloten. Dit zijn meestal korte en pijnloze poliklinische procedures die de progressie van de degeneratie vertragen en soms zelfs omkeren. Waar de laser contact maakt, blijft echter een kleine permanent donkere plek bestaan. Er zijn momenteel geen behandelingen voor droge LMD, hoewel van het gebruik van bepaalde voedingssupplementen is aangetoond dat ze de progressie vertragen bij mensen met het hoogste risico.
Bausch + Lomb biedt een lijn van vitaminen voor het oog, speciaal samengesteld om voedingssuppletie te bieden aan mensen met een verhoogd risico op macula-veranderingen en personen met de diagnose droge leeftijdsgebonden macula degeneratie*.

Aanvullende informatie
*Deze gegevens zijn niet geëvalueerd door de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA). Deze producten zijn niet bedoeld om welke ziekte dan ook te diagnosticeren, behandelen, verzorgen of te voorkomen.

Online Beratung - form

Online Beratung - page